Ajankohtaista - Yläkaupungin Yö

Kiitos!

Kiitos kaikille Yläkaupungin Yössä vierailleille. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 16.5.2020. Tervetuloa mukaan – ilmoittautumiset esiintymään, vapaaehtoiseksi ja muihin rooleihin avautuvat talven mittaan.

JOS EN OLISI TÖISSÄ, MENISIN TÄNNE…

Yläkaupungin Yö tarjoaa ohjelmaa aamu kymmenestä aina yön pikkutunneille saakka. Me tuotannossa olemme tehneet pienet vinkkipaketit Yön ohjelmista. Klikkaa henkilön nimeä, ja pääset näkemään, kenen kanssa musamaku kolahtaa parhaiten yhteen. ENJOY!

EEMELI
”Minuuttiaikataulu”

EVE
Eve ”ehdin viiteen paikkaan yhtäaikaa” Eronen

TOMAS
”Aloittaisin Yön jo perjantaina ennakkoklubin merkeissä.”

SATU
”Sydän verta vuodattaen joudun uhraamaan polustani muutaman ohjelmanumeron, jotta se olisi hiukan realistisempi. En voi nimittäin kloonata itseäni useampaan paikkaan.”

SANNA
”Yö alkaa ja päättyy saippuakupliin.”

ULLA
”Alottaisin päivän The Local Culture Hostel & Caféssa aamukahvin merkeissä. Onneksi oon töissä, koska kivoja esityksiä on liikaa.”

Hyvä Yläkaupungin Yön ystävä

Olemme huomanneet keskustelua liittyen Yläkaupungin Yön ja Kirkkopäivien yhteistyöhön. Kysymykset ovat kohdistuneet erityisesti Kirkkopäivien ohjelmaan, jossa keskustelevat piispa Teemu Laajasalo, koomikko Joonas Nordman sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Kirkkopäivät on tänä vuonna yksi Yläkaupungin Yön yhteistyökumppaneista ja tapahtumat tekevät yhteistyötä festivaalien järjestelyissä. Ohjelmistot ovat kuitenkin molempien tapahtumien itsenäisesti suunnittelemia.

Yläkaupungin Yö on kaikille avoin tapahtuma ja toivomme kaikille antoisaa festivaalia.

Terveisin

Yläkaupungin Yö ry

”Virtaa riittää, mutta aikaa ei!”

”Kalevi Suopursu Karaoke Show vie katsojat suomalaisten kuppiloiden sielunmaisemaan. Postmoderniteetissä vellovien pikseliverkkojen aikakaudella vain baarin nurkassa kyyhöttävä karaoke yhdistää hajaantuneen kansan: ja me itkemme, kun seinää vasten painetulle televisioruudulle ilmestyvät kauan odotetut sanat, joita risainen sielumme kaipasi tietämättään!”

Monen projektin mies – Kalevi Suopursu – nähdään Yläkaupungin Yössä 2019. Tuotanto tavoitti Suopursun onneksi muutama viikko ennen H-hetkeä, ja mahdollisuutta pureutua hieman pintaa syvemmälle tähän Showhun ei jätetty käyttämättä.

Kuva: Arwi Lind

1. Sinulla on paljon projekteja meneillään, miten riittää virta kaikkiin?

Virtaa riittää, mutta aikaa ei! Kaikki on niin kiinnostavaa, ettei tässä oikein ehdi jarrutella: musiikki, videot ja vhs-klubin tapahtumat. Paras juttu on tietysti, kun pääsee säätää muiden kanssa – yksin en jaksa tehdä muuta, kuin hinkata karaokelevyjä puhtaaksi.

2. Mikä on Kalevi Suopursu Karaoke Show?

Kalevi Suopursu Karaoke show ilmestyi maailmaan, kun olin luvannut Vastavirran Yläkertaan jotain keikkaa, ja sitten piti kehitellä konsepti. Ajattelin, että ois hienoa kerrankin vain laulaa eikä aina vaan soittaa kitaraa tai urkua. Siihen yhdistin vielä perverssiot vhs-visuaaleihin ja tuloksena oli oman musiikin vetäminen karaoken läpi. Shown tärkein osa on kuitenkin taustalaulajat, joiden kanssa vedetään vaihtelevin kokoonpanoin. Myöhemmin tänä vuonna on tulossa levy ja vhs, Jukan musiikki julkaisee.

3. Miksi tamperelaisia hakee niin paljon mukaan Yläkaupungin Yöhön esiintymään?

Tamperelaisten ei ole aina helppo päästä muualle esiintymään, joten Yläkaupungin Yö on upea mahdollisuus päästä muualle kokeilemaan omaa showta! Tämmösiä juttuja tarvitaan lisää!

4. Onko sinulla mielessä jotain All Time Favorite karaoke biisiä?

Karaokessa voi fiilistellä itse piisiä, siitä tehtyä sovitusta, upeaa esitystä tai vaikkapa videota. VHS-klubi järjesti raadin, jossa katsoimme yhdeksän videota ja pisteytimme suosikkeja nimenomaan videon näkökulmasta. Voittajaksi valikoitui Anna Hanskin versio Lambadasta, jonka videon olivat ohjanneet Kim, Hede ja Luri. Omia suosikkilauluja ovat kuitenkin Tyhjää, Haaveissa vainko oot mun, sekä Kielletyt tunteet <3

Kuva: Sakari Kuosmanen

Kalevi Suopursu Karaoke Show, Ylä-Ruth, kl. 20.30

Yläkaupungin Yölle kasvot

Yleensä tuotanto tapahtuu lukittujen ovien takana, yleisöltä piilossa; näin on tapahtunut myös Yläkaupungin Yötä tehtäessä. Haluamme kuitenkin olla avoin, helposti lähestyttävä sekä ”kaikki mukaan” -periaatteella toimiva festari, joten tulimme siihen tulokseen, että on aika esittäytyä. Tänä vuonna tiimimme koostuu monipuolisesta konkkaronkasta, hyvistä tyypeistä, ympäri Suomen.

Yläkaupungin Yön tutkivat journalistit ovat tässäkin asiassa päässeet hiukan pintaa syvemmälle. Tässä he siis ovat:


Eveliina Eronen, toiminnanjohtaja

Kotoisin: Joensuu

Tärpit ohjelmistosta: Kot-kat, Nightstop, Daivas, Ryhtilän disko, Slug

Parasta Yläkaupungin Yön tiimissä: Parasta on se yhteishenki, jolla tapahtumaa tehdään. Päivät ovat välillä pitkiä ja tekemistä on paljon, mutta hyvällä fiiliksellä jatkaa pitkälle.

Terveiset yleisölle: Toivottavasti festivaali tarjoaa taas uutta nähtävää ja koettavaa, hieman aiemmasta poiketen. Hyvää Yötä!

Eemeli Dahlberg, tuottaja

Kotoisin: Jyväskylä

Tärpit ohjelmistosta: Ylä-Ruthin Kalevi Suopursu Karaoke Show, Ryhtilän disco, Ilokivessä Nightstop sekä Lounaispuistossa Yön järjestämä ohjelma.

Parasta Yläkaupungin Yön tiimissä: Villit ideat ja mahtava ilmapiiri!

Terveiset yleisölle: Iloista Yötä kaikille!

Tomas Ojapelto, tuotantoassistentti

Kotoisin: Asun Jyväskylässä, mutta henkinen koti on Kuopiossa

Tärpit ohjelmistosta: Vastaan Musicalla sijaitsevien Boomboxin ja M103:n ohjelmistosta, joten totta kai ne! Muuten suosittelen jokaista käymään ohjelmatarjonnan läpi ajatuksella ja napsivan sieltä omaan makuun sopivat tärpit. Muistakaa toki ajautua myös mukavuusalueen ulkopuolelle!

Parasta Yläkaupungin Yön tiimissä: Parhaat, saman henkiset tyypit tietysti.

Terveiset yleisölle: Rohkeasti kokemaan paras ilmaisfestari!

Ulla Honkonen, tuottajaharjoittelija

Kotoisin: Sumiaisista, reilun tuhannen asukkaan kylä Keski-Suomessa. Tosin olen asunut Jyväskylässä kohta 10 vuotta ja tää paikka todella tuntuu kodilta.

Tärpit ohjelmistosta: Keppihevoset laukkaavat mukaan Yöhön. Heppakilpailua siis luvassa.

Parasta Yläkaupungin Yön tiimissä: Rentomielisyys, asioista voi puhua rohkeasti, läppä lentää kivasti, saman henkisyys.

Terveiset yleisölle: Tuu ihmeessä mukaan Yläkaupungin yöhön! Nappaa kaveria hihasta ja lähde vuoden elämyksellisempään tapahtumaan Jyväskylässä. Luvassa on varmasti jokaiselle jotakin!

Sanna Heini, viestintäharjoittelija

Kotoisin: Lahti

Tärpit ohjelmistosta: Näin lahtelaisena voisin liputtaa kaiken räppimusan puolesta, lisäksi 27-Klubi ja yöllinen saippuakuplaspektaakkeli tulee varmasti olemaan legendaarisia.

Parasta Yläkaupungin Yön tiimissä: Monipuolisuus ja (välillä vähän häiriintyneen) hauskat jutut.

Terveiset yleisölle: Mahtavia spektaakkeleita luvassa, joita ei kannata missata! Nähdään Yössä (jos ei ole liian pimeetä, heh heh).

Satu Warén, tuottajaharjoittelija

Kotoisin: Jyväskylä City

Tärpit ohjelmistosta: Boombox ja 27-Klubi.

Parasta Yläkaupungin Yön tiimissä: Rento ilmapiiri ja huikeet työkaverit.

Terveiset yleisölle: Kesä alkaa Yöstä, tervetuloa mukaan! 

*Artikkelissa ei ole esitelty koko tuotantoa, vain henkilöt, jotka istuvat tällä hetkellä toimistossa!

YLÄKAUPUNGIN YÖN 2019 ESIINTYJÄT ON NYT VALITTU

Tänä vuonna Yläkaupungin Yön yritys uudistua otti tuulta alleen, kun tapahtumapaikkoja sekä tekniikkatarpeita yleisesti karsittiin. Yliopiston rakennuksista muun muassa Ruusupuisto ja yliopiston kirjasto, joka aloittaa peruskorjauksensa myöhemmin keväällä, eivät ole osana Yläkaupungin Yön tapahtumapaikkalistausta. Nämä uudistukset eivät kuitenkaan vaikuta ohjelmiston sisältöön, joka tulee tänäkin vuonna olemaan eeppinen.

Tänä vuonna esiintyjähakemuksia tuli ennätysmäärä. Vaikka haluaisimmekin, emme valitettavasti millään pysty tarjoamaan jokaiselle halukkaalle esiintymispaikkaa, koska resurssit eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Esiintyjähakemuksia on käyty tarkasti läpi, ja karsimisperusteina ovat olleet esimerkiksi esityksen kulut sekä tekniikan tarve.

Esitysten valinnoissa on painotettu paikallisuutta ja keskisuomalaiset esiintyjät ovat olleet etusijalla. Toki ohjelmistossamme on esiintyjiä myös muualta Suomesta. Valituille on ilmoitettu esiintymisestä henkilökohtaisesti. Valitettavasti emme ehdi ilmoittaa jokaiselle esiintymään hakeneelle erikseen päätöksestä.

Yläkaupungin Yön 2019 ohjelma julkaistaan 18.4., jolloin lehtemme tulee jakoon. Pyydämme esiintymään valittuja malttamaan vielä viikon, vaikka esiintyminen Yläkaupungin Yössä onkin vuoden mahtavin juttu ja sitä olisi kiva jakaa jo somessa.

Taidekaappinäyttely -kilpailu on alkanut

Kiireinen viikko sai arvoisensa uutisia, kun Yläkaupungin Yö julkisti Jyväskylän Energian kanssa toteutettavan taidekaappinäyttely -kilpailunsa avatuksi. Jyväskylän Energia ja Yläkaupungin Yö ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä taidekaappiprojektin tiimoilta, jonka tarkoituksena on tuoda taidetta lähemmäs kaupungin asukkaita sekä elävöittää Jyväskylän katuja.

KILPAILUUN VOI OSALLISTUA 19.4.2019 ASTI SÄHKÖPOSTILLA [email protected]

Tänä vuonna sähkönjakokaappeja on yhteensä 12 kappaletta. Lisäksi kolmella taiteilijalla on mahdollisuus saada taideteoksensa koristamaan sähkömuuntamon seinää. Yläkaupungin Yön tuotanto on seikkaillut osan näistä näyttelyyn tulevista kaapeista läpi, ja ottanut erikseen mitat kohteista. (Mitat löytyvät taulukosta alta, jota päivitetään sitä mukaan kun kohteita mitataan).

Viime vuosien tapaan myös tänä vuonna yleisöllä on mahdollisuus äänestää teoksista ne, jotka ansaitsevat päästä näytille Jyväskylän kaduille. Äänestys toteutetaan Yläkaupungin Yön -Facebooksivulla, ja se julkistetaan alkaneeksi 23.4.2019. Kilpailusta ja sen vaiheista tiedotetaan erikseen sen edetessä.

TAIDEKAAPPIPROJEKTI
MITAT (cm, leveys x korkeus)
KOHDEMITAT
Sähkönjakokaappi38,5 x 74,0
Sähkönjakokaappi38,5 x 74,0
Muuntamo199 x 109
Sähkönjakokaappi38,5 x 74,0
Sähkönjakokaappi38,5 x 74,0
Sähkönjakokaappi60 x 109
Sähkönjakokaappi58 x 109
Sähkönjakokaappi100,5 x 79
 • Satama, Suuri Kompassi monumentin vierys
 • Lutakko
 • Lehtorannantie 10
 • Rantaraitti Kylmänoro
 • Sippulantie 6
 • Hämeenpohjantie 5 ja 11
 • Kypärätie 6
 • Alvar Aallon Katu 2
 • Olutryyvinkuja
 • Vapaudenkatu 8
 • Hämeenkatu 4
 • Rusokinkatu
 • Ilmarisenkatu 11
 • Sarvivuorentie 6

Kaksi kuukautta Yöhön

Maaliskuun puoliväli ja sen ylittyminen toivat vauhtia töppösiin myös Yläkaupungin Yön tuotantoon.

Esiintyjähakemuksia on tullut valtavasti, ja niiden deadline onkin jo tämän viikon sunnuntaina. Kiitos kaikille, jotka niitä meille lähettivät/lähettävät. Hakemuksia on lähdetty purkamaan ja niiden perusteella voimme sanoa, että tämän vuoden ohjelmisto tulee päräyttämään yhtä suuresti kuin tämän vuoden teemakin.

Myös Yläkaupungin Yön legendaarinen lehti, joka julkaistaan huhtikuun lopulla, sai alkunsa. Sen suunnittelut ovat kovassa vauhdissa, ja kuten aikaisempina vuosina myös tänä vuonna lehden jutut käsittelevät tulevan tapahtuman ohjelmistoa sekä Yläkaupunkia askarruttavia asioita.

Muista siis päivämäärä 18.5., koska silloin nähdään, mihin tämä hullun mylly on johtanut!

HAKUAIKA PÄÄTTYY 17.3.

… siis esiintyjähakemuksille! Tänäkin vuonna olemme saaneet valtavan määrän hakemuksia monilta eri taiteenaloilta, joita olemme lähteneet ahkerasti jo purkamaan. Jos siis halajat esiintymislavoille tänä keväänä, kannattaa laittaa hakemusta tulemaan ennen sunnuntaita 17.3., koska hakuaika päättyy tuolloin.

Tarjoamme huikeat puitteet niin aloittelijoille kuin maailmanluokan artisteillekin!